„Покондирена тиква" пред панчеваким ђацима

Едукативан и забаван начин за читање лектире

Идеја је да се књиге које се читају у вишим разредима основне школе, као и у средњој драматизују, а потом се стварају представе

Едукативно позориште „Лектира“ недавно је почело са радом, захваљујући ентузијазму глумца Ивана Јевтовића и његове браће, Растка и Јакова, као и колега Милене Николић и Дејана Јајчањина. Позориште носи име Владимира Јевтовића, професора Факултета драмских ументости и оца Ивана, Растка и Јакова.

Прва сезона посвећена је школској лектири. Идеја је да се књиге које се читају у вишим разредима основне школе, као и у средњој драматизују, а потом се стварају представе. До сада је обрађено пет књига – „Ромео и Јулија“, „Фауст“, „Народни посланик“, „Јазавац пред судом“ и „Покондирена тиква“.

Редитељи представа су уметници који су били на неки начин везани за професора Владимира Јевтовића, а међу њима је и панчевачка глумица Јасмина Вечански, која је режирала дело Ј. С. Поповића „Покондирена тиква“. Премијера је изведена прошлог месеца, а данас, 13. децембра, ће бити одиграна пред панчевачком публиком. Редитељски деби наше познате глумице за њу је значио изазов, пре свега рада са професионалим глумцима.

„Дуго радим са младим људима и у том смислу за мене то није било нешто ново, али су сада били у питању Владини студенти и глумци са других академија и класа. Постојала је условност да комад задржи класични наративни део, али сам имала слободу да убацим савремене елементе. Мислим да је представа препознатљива омладини јер је брза,  динамична, нешто налик цртаном филму, док су с друге стране костим и сцена су класични“, прича Јасмина Вечански.

Pokondirena tikva
Детаљ из представе

„Покондирена тиква“ је лектира за седми разред, али је представа намењена и другим ђацима те су позване све основне и средње школе са територије Града Панчева. Према речима наше саговорнице, циљ је да деца заволе позориште и читање, а током комада имају прилику и да се баве режијом.

Наиме, након представе која траје као школски час – 45 минута, глумци разговарају са децом из позиције ликова које тумаче, деца им постављају питања, а глумци у првом лицу из позиције лика одговарају.

„То је ужасно занимљиво и духовито, а за глумце је право уживање. Публика увек присуствује јединственом приказивању јер се никада не деси два пута исто“, каже Јасмина.

Трећи део извођења је импровизација. Изабере се једна сцена из представе и свако ко се јави за реч може да промени нешто у сцени. Промене се односе на конкретну радњу ликова или на промену мотива или циља, а глумци на лицу места импровизују чим добију инстукције од особе која је предложила.

„Мислим да је ова врста позоришта јако добра за децу, јер је едукатвина и забавна. До сада су реакције биле веома добре, а надам се да ће представа наићи на добар пријем и у Панчеву“, закључује Јасмина Вечански.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: