Програм Нова фестивала

Две премијере: Филип Крумес и Waclaw Zimpel пољски кларинетиста пред панчевачком публиком

Панчевачки виолинист Филип Крумес, у оквиру музичког програма Нова Фестивала премијерно ће 6. октобра, у 20 сати, у Дворани „Аполо” извести свој ауторски репертоар заједно са својим квартетом, док ће након њих, први пут у Србији наступити авангардни суперстар, пољски кларинетиста Waclaw Zimpel , са својим ЛАМ Триом, најављују организатори фестивала.

„Каријера панчевачког виолинисте Филипа Крумеса парадигма је овдашњег уметничког пута виртуозног, технички поткованог, а истовремено креативног музичара, без озбиљније конкуренције на свом инструменту. Било да се ради о world music саствау Shira U’tfila, циганском свингу Hot Club of Belgrade, џезерским излетима у Serbian Jazz, Bre!, пројекту или актуелном ангажману у бенду репера Марчела, управо је Крумес тај који својим страственим приступом свирању даје посебну арому музици, и чији је сваки концертни наступ пример искреног изгарања на сцени“, наводе организатори.

Ове године, Крумес је спреман да се поигра свим расположивим бојама и техникама свирања, али и приступима композицији и аранжманима, у квартету који ће се премијерно представити на Нова Фестивалу. Неочекиване соло деонице, замене конвенционалних улога инструмената у бенду, излети у слободну импровизацију те, уопште узев, реконтекстуализација властитог израза и конвенција жанрова у којима се овај уметник креће, обећавају аутентичан концертни догађај са великим значајем за панчевачку музичку сцену.

Један од неспутаних хероја савремене музике, пољски композитор и кларинетиста Waclaw Zimpel, са својим ЛАМ Триом наступа у Панчеву. Актуелни Зимпелов бенд ЛАМ Трио, у коме му друштво праве пијаниста Krzysztof Dys и бубњар Hubert Zemler, управо је пројекат настао на традицији америчког минимализма у духу Stevea Reicha, а који се џезу приближава у импровизаторској надоградњи споровозећих звучних застора. Деликатно и стрпљиво разрађујући пар основних тема и звучних мотива, талентовани Пољак зауздава своју енергију и импровизаторски таленат по коме је и постао познат, да би их потом отпустио и ослободио у пажљиво натемпираном тренутку, попут незадрживе лавине.

LAM, фото: Krzysztof Machowina

Програм у Панчеву:
6. 10. у 20 сати, Дворана „Аполо” Дома омладине Панчево
Максима Горког 6

Концерт: Филип Крумес Квартет (Србија)
Филип Крумес – виолинаFilip Krumes – violina
Раде Склопић Реид – клавијатуре, грамофон, ефекти
Виктор Обушуст – контрабас
Александар Цветковић – бубњеви

Концерт: ЛАМ Трио (Пољска)
Waclaw Zimpel – кларинети
Krzysztof Dys – клавир
Hubert Zemler – бубњеви

Нова Фестивал ове године одржава се трећи пут, од 3. до 8. октобра у организацији удружења „КомуникАрт” и партнерских установа, уз покровитељство Министарства културе и информисања, Ерсте банке, компаније Меркатор, Италијанског института за културу, Аустријског културног форума из Београда, Амбасаде Пољске и Скупштине општине Ковин. Фестивал се одржава у три града, у Панчеву, Београду и Ковину.

На домаћој музичкој сцени претежно су заступљени садржаји из домена џеза, класичне и популарне музике у њиховим одавно усвојеним, канонизованим облицима. Идеја музичког програма Нова Фестивала је представљање савремених извођачких пракси, оријентисаних ка експерименталном приступу и укрштању различитих жанрова уметничке и популарне музике. На дугорочном плану, Нова Фестивал тежи да подстакне младе уметнике да се баве новом и авангардном уметношћу кроз представљање актуелних и реномираних уметника из ове жанровске сфере (у региону, Европи и свету), као и да промовише сарадњу музичара и уметника различитих жанровских оквира.

Комункарт

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: