ПАФФ - Панчево Филм Фестивал од 6. септембра

Два мастеркласа познатих светских уметника

Панчевачкој публици ће се представити Николаус Гејрхалтер, један од најцењенијих и најнаграђиванијих европских документариста и португалска редитељка Салома Ламаш, чији је филм „Елдорадо XXI“ прошле године награђен наградом Светионик на ПАФФ-у

У оквиру фестивала Панчево Филм Фестивал – ПАФФ, биће одржана два мастеркласа познатих светских уметника. Најпре ће се панчевачкој публици представити Николаус Гејрхалтер, један од најцењенијих и најнаграђиванијих европских документариста чији су филмови приказани на готово свим већим светским фестивалима. Он ће мастерклас одржати у четвртак, 7. септембра у 15 сати, у Студентском дому у Панчеву.

Његови опсервацијски филмови уравнотеженог ритма и статичне камере теме обрађују врло темељно, било да је реч о истраживању подручја око Чернобиља у Украјини, путовању стазом Релија Париз–Дакар (7915 км) или истраживању индустрије прераде хране, истичу организатори.

Дан касније у истом простору у исто време биће приређен мастерклас португалске редитељке Саломе Ламаш, чији је филм Елдорадо XXI“ прошле године награђен наградом Светионик на Панчево Филм Фестивалу 2016. за „формално радикалан портрет екстремне тегобе који континуирано указује и проблематизује своју аутсајдерску позицију“. Филм је концептуално зрео приказ једне географски специфичне заједнице, који такође захвата и шира питања глобалног света, саопштавају организатори.

„Рад Саломе Ламаш оспорава очигледну границу између документарног и фикционог у покретној слици. Њени пројекти играју се жанровима и уметничким категоријама, ширењем појма кинематографије и визуелне уметности као такве. Она се бави појмом „чекања“ и „очекивања“, што доводи посматрача у непознате стварности – чак и метафизички транс – што би могло представљати неку врсту неугодности. Разматрајући начине на којима ради с хибридним документарним и уметничким пројектима, дискусија ће такође дати увид у сам процес креирања кинематографског садржаја из стварности“, наводе организатори у саопштењу.

Редитељка је рођена у Лисабону 1987. Студирала је филмску режију и монтажу на Есцола Супериор де Театро е Цинема у Лисабону, као и на чувеној академији ФАМУ у Прагу. Ради као предавач, истраживач и режисер.

Одржавање мастеркласа Саломе Ламаш подржала је Амбасада Португала у Београду и институт Камоеш.

Панчево Филм Фестивал – ПАФ – је интернационални такмичарски фестивал ауторског дугометражног и кратког филма, чије ће се четврто издање одржати од 6. до 10. септембра на више локација у Панчеву, а у оквиру којег ће бити приказано седамдесетак филмских остварења са свих крајева света.

Фестивал организују млади филмски радници и уметници из Панчева и околине окупљени око удружења грађања Панчевачки филмски фестивал, у сарадњи са Домом омладине Панчево и Културним центром Панчева, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Панчева, и уз подршку Филмског центра Србије, Аустријског културног форума, Амбасаде Израела, Амбасаде Португала и Италијанског културног центра. Улаз на све филмске пројекције и пратеће програме у току трајања фестивала је бесплатан.

Фестивал обухвата седам филмских програмских целина и бројне пратеће програме: радионице (Мали Филм), мастер класове португалске редитељке Саломе Ламас (прошлогодишње добитнице награде Светионик за најбољи филм „Елдорадо XXI ”) и аустријског документаристе Николауса Гејрхалтера, изложбу стрипова продукције Фијук, концерте (Нежни Далибор, Consecration) и журке (Дј Рудар, Тамара Динка, Bagherra, WC7, Fantom i Bojan (VHS), Пикили караоке).

Манифестација почиње свечаним отварањем у среду, 6. септембра у 20.30 сати, у Дворани Културног центра Панчева, пројекцијом дугометражног првенца младе хрватске редитељке Хане Јушић – Не гледај ми у пијат“, који је након премијере на Венецијанском филмском фестивалу, приказан на великом броју фестивала широм света. Фестивал ће затворити домаћи филм Реквијем за госпођу Ј  у режији Бојана Вулетића.

Филмски програм подељен је на такмичарски (селекције „Светионици„ и „Рани радови”) и ревијалне, ауторске и тематске сегменте (селекције „Паффорама”, „Поноћна језа”, „Светла будућност”, селекција филмског критичара Нила Јанга „Shimmering Beasts: A Sideways Survey of Current Québec Cinema” и Ретроспектива филмова Николауса Гејрхалтера.

 

.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: