Са терена: на снимању играних филмова у Делиблатској пешчари

Дух Филмске колоније поново међу младим људима

Јубиларни 18-ти сусрети заљубљеника у покретне слике

Делиблатска пешчара и ове године је послужила као инспирација младим Панчевцима и Панчевкама, полазницима филмске групе Регионалног центра за таленте из Панчева „Михајло Пупин“, за снимање филмова у оквиру традиционалне Филмске колоније. Јубиларни 18-ти сусрети заљубљеника у покретне слике одржани су од 10. до 18. јула, а наша екипа је један дан провела са филмаџијама и забележила снимање неке од сцена.

Како нас је обавестио Иван Ракиџић, редитељ и ментор Филмске колоније, ове године у снимању два филма, учествује 26 полазника. Преко године у Регионалном центру за таленте они уче теорију филма, а на колонији стечено знање могу и да примене. Сценарио сами пишу, сами и снимају, уз малу помоћ редитеља и полазника колоније из претходних година.

Вањи Стојановић, ученици другог разреда Хемијске школе у Панчеву, ово је друга прилика да снима у Делиблатској пешчари и каже да знање које је стицала током године заиста може да примени на овом месту.

„Овде је супер друштво, увек се лепо проведемо и научимо доста. Радимо са камером, са рефлекторима, а мене највише занима монтажа, мада волим и да глумим. Већ четири године сам у филмској групи Центра за таленте и размишљам да упишем глуму“, прича Вања.

Фото: Мирјана Марић

Дух Филмске колоније осећа се и након што се рефлектори угасе. Спојила је многе полазнике, који се и годинама након завршетка снимања и даље друже. Неки од њих јој се враћају, сада као помагачи и ментори млађим колегама. Марјана Јованић је на Филмској колонији учествовала 2007. године, и бавила се снимањем звука и монтажом, а већ неколико година помаже новим полазницима у писању сценарија, снимању, монтажи…

Последњих година редовни гости у Песку су деца из Дома за незбринуту децу из Лозовика, а овог јула младим филмским радницима придружили су се и професионални глумци.

Снимљени филмови се приказују на фестивалима, а ове године прошлогодишњи су добили четири награде. Ипак, циљ Филмске колоније није само готов производ, већ нешто друго.

„Желимо да  направимо не само професионалне филмске раднике, већ и добре конзументе филмске уметности, људе који ће научити да гледају и процењују филм“, каже Иван Ракиџић.

Фото: Мирјана Марић

Одржавање Филмске колоније финансијски су помогли Град Панчево, Покрајински секретаријат за кулутуру и информисање, док је дугогодишња новчана подршка Министарства културе и информисања ове годје

 

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: