Скупштина Српског археолошког друштва и изложба

Драгоцена открића из антике и средњег века

У Народном музеју Панчево, у четвртак, 31. маја одржана је 41. Скупштина, као и годишњи скуп Српског археолошког  друштва. Присутне су поздравили Немања Ротар, градски већник задужен за културу и омладину, Мирослав Бирцлин, в.д. директор Народног музеја Панчево и Адам Црнобрња, председник Српског археолошког друштва, након чега је отворена и изложба „Археолошка ископавања Народног музеја Панчево у 21. веку. Ретроспектива 2002–2017″.

Поставка обухвата резултате археолошких ископавања Народног музеја Панчео обављених у периоду од 2002. до 2017. године, на различитим археолошким локалитетима у југозападном Банату. На изложби се по први пут презентује део откривеног археолошког материјала са налазишта Старо село у Идвору, Доњоварошка (Најева) циглана у Панчеву, Циглане на делиблатском путу у Долову и из раносредњовековних насеља на Ливадама код Панчева. Представљени су предмети, и некрополи из средњег века, али и из енолитског периода, као и из другог, трећег, четвртог, петок, осмог и деветог века.

Аутори поставке Јелене Ђорђевић и мр Војислава Ђорђевића, виши кустоси археолога Народног музеја Панчево, објаснили су да су за ову прилику направили  хронолошко-теритроијални пресек петнаестогодишњег рада. Они су додали да ће се у наредном периоду наставити са ископавањима на Циглана Долово која трају од 2013. године, те да ће радити и на пројекту археолошке топографије Баната.

Дејан Радичевић, доцент на катедри за археологију Филозофског факлутета у Београду, који је отворио изложбу рекао је да реч о  изузетно драгоценим и јединственим открићима из старијих епоха, али и из средег века. Посебно је истакао значај открића средњовековних цркава.

Изложба је отворена од 2. јуна до 21. јула.

 

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: