Изложбом „Живео Кавандоли! – Ход по бесконачној линији” отворен Нова фестивал

Цртежи оживели успомену на култног цртаног јунака – Ла Линеу

Ход кроз 250 епизода

Око стотину радова стрип цртача из целог света које краси култни цртани лик Ла Линеа, оживели су синоћ, 3. октобра, у панчевачком простору некадашњег биоскопа „Војводина“ успомену на цртани филм уз који су одрастале бројне генерације.

Творац „линије“ која хода по бесконачној линији, наилази на препреке и често се обраћа цртачу за помоћ јесте италијански уметник Освладо Кавандоли, који је преминуо пре десет година. Синоћња изложба представља омаж познатом стрип цртачу, који је форму стрипа често користио за иронију и критиковање друштвених појава. Задовољство и испуњеност великом поставком, која је организована најпре у Италији није крио ни син славног цртача – Серђо Кавандоли.

 Сматрам да је изложба изузетно припремљена, са много љубави, а простор је изузетно леп. Јако сам задовољан и верујем да би и мој отац био задовољан када би видео све ово. Моја је жеља да представим рад свој оца јер у Италији он није познат, људи знају за Линеу, али тај лик не везују за мог оца. Рад мог оца поштују највећи стрип цртачи на свету и морам да признам да сам јако поносан на њега“, рекао је Серђо Кавандоли и додао да се Линеа и даље приказује у рекламним спотовима.

Он је напоменуо да нових епизода комичног јунака неће бити јер је како је рекао „посебност Линее управо у тој комичности коју је само његов отац успео да дочара“.

Селектор радова био је Пјер Тонин, настављач Кавандолијевог рада и најпознатији аниматор у Италији данас. Он је објаснио да је Освалдо Кавандоли био његов учитељ цртања у Милану.

„Изложба је веома значајна за нас и жеља нам је да са њом обиђемо цео свет, додавајући сваки пут нове ауторе. Одрастао сам уз Линеу и волим га он је био мој херо из детињства. Воле га љиди из целог света, из различитих кулутра га воле јер хумор је безвремен и не познаје ниједан језик, тако да сви могу да уживају“, закључио је Тонин.

Велики број људи присуствовало је свечаном отварању изложбе која је део Нова Фестивала.

Поставку су свечано отворили Моника Хусар Токин, извршна директорка фестивала; Davide Scalmani, директор Италијанског института за културу у Београду; Stefano Guerrini, представник Музеја индустрије и рада у Бреши и Sergio Cavandoli, документариста и син аниматора Освалда Кавандолија.

Линија је створена 1969. године, када је Кавандоли направио рекламни стрип за италијанског произвођача беле технике. Главни лик је потпуно једноставан, детаљи и боја су изостављени да би се публика концентрисала на дела Линије. Међутим, „Ла Линеа” се ускоро сели на мале екране и постаје популарна широм света, ходајући кроз 250 епизода.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress