Од 2. до 5. новембра

Четири дана квалитетног џеза у Културном центру Панчево

Монографија о фестивалу до краја године

За двадест година колико постоји панчевачки Џез фестивал, у нашем граду наступило је преко 1.000 музичара, а ове године љубитеље џез музике очекује око 60 извођача, међу којима су и познати џез уметници данашњице.

Војислав Пантић, уметнички директор фестивала рекао је на конференцији за штампу да је програм јубиларног џез фестивала разнолик и да је нагласак на младим људима, изузев светске џез звезде Џо Лована.

У оквиру главног фестивалског програма наступиће звезде светског, европског и домаћег џеза, међу којима су Joe Lovano, Tim Bern, Avishai Cohen, China Moses и други.

Чајна Мозис, једна од тренутно најпопуларнијих џез вокала данашњице, наступиће треће вечери фестивала у суботу, 4. новембра у дворани Културног центра Панчева. На концерту у Панчеву, који ће бити део актуелне велике европске турнеје, Чајна Мозис промовише свој актуелни албум Nightintales.

„Чајна Мозис је врхунски забављач. Њена атрактивност се не исцрпљује у сјајно продуцираним студијским издањима, већ се ради о уметници која с лакоћом барата сценским простором и осећањима публике. У маниру правих џез бардова и дива, Мозис итекако зна да магија спонтаности и импровизације настаје у додиру са публиком, у размени енергије извођача и аудиторијума. У сред њеног европског путешествија, Панчево ће имати не баш свакодневну привилегију да угости изузетну џез уметницу нашег доба“, наводе организатори.

Исте вечери, на програму је и концерт београдског састава Fish in oil, домаћа концертна атракција која врхунски функционише не само у клубовима, већ и на џез фестивалима широм региона.

Квинтет је настао пре неколико година и од тада је бенд издао три студијска албума, а Братислав Радовановић написао на десетине нових композиција, које и даље пристижу као на траци. Данас усахли џез клуб „Чекаоница“ пружио је бенду прилику да из недеље у недељу редовно свира и развија се на аранжерском и свирачком плану, што је резултирало (за домаће прилике) невероватно добро уиграном поставом.

Fish in oil је постао концертна атракција која врхунски функционише не само у клубовима, већ и на џез фестивалима широм земље. Наступају и изван граница земље, и промовишу сјајан двоструки ЦД 3 Кључа објављен 2017. године за све агилнијег домаћег издавача Метрополис мјузик.

Како је најавио Бобан Танасијевић, уредник и организаотор музичког програма Културног центра Панчева, сваке вечери током Џез фестивала у фојеу ће бити организовано џезерско загревање, од 19,30 сати, у којем ће учествовати ученици музичких школа из Вршца и Београда. Фестивал прати и изложба фотографија el gvojos.

Јубиларни, 20. Панчевачки Џез Фестивал одржава се уз покровитељство Министарства културе и информисања Републике Србије, Ерсте банке, Амбасаде Сједињених Америчких држава, Аустријског културног форума, Гете Института, Амбасаде Краљевине Холандије, Колегијума Хунгарикума, Пасаж Групе и Дунав осигурања.

Карте се продају на благајни Културног центра Панчева по цени од 600 динара за један дан, и 2.000 динара за комплет улазница за четири дана. Карте за неке дане фестивала су већ распордате, а остале се могу резервисати на број телефона 013/440-944.

Организатори најваљују издавање монографије о Џез фестивалу, која би требало да угледа светлост дана до краја године.

Fish in oil
Фото: Промо

Програм: 

2. новембар

20,30h – Tim Berne’s Snakeoil (САД)

22h – Joe Lovano Classic Quartet (САД/Бугарска)

23,45h – Canarro (Мађарска)

3. новембар

20,30h – Владимир Николов/Срђан Ивановић  Undectet: Artistry In Broken Rhythm (Аустрија/Бугарска/Холандија/Македонија/Србија)

22h – Avishai Cohen Quartet (Израел)

4. новембар  

20,30h – Fish In Oil (Србија)

22h – China Moses (САД/Велика Британија/Литванија)

5. новембар 

20,30h – Daniel Erdmann’s Velvet Revolution (Немачка/САД)

22h – Ambrose Akinmusire Quartet (САД)

Детаљан програм на линку

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress