Прва књига поезије наше суграђанке Светлане Јагодић под називом „Невидљива"

Буђење, охрабрење, разоткривање жене

Промоција ће бити одржана у петак, 29. јуна, у Народном музеју Панчево, од 18 сати

 Писање, то сам ја“, тако себе описује наша суграђанка Светлана Цеца Јагодић, која пише поезију од ране младости, а недавно је објавила своју прву књигу песама, у сарадњи са издавачком кућом из Београда „Мала птица” под називом „Невидљива“.

Промоција књиге биће одржана у петак, 29. јуна, у Народном музеју Панчево, од 18 сати. Уз топле и емотивне стихове, атомосферу ће додатно угрејати и бенд Трио Крстић. О књизи ће говорити Јованка Јелић, песникиња, Стојанка Цица Руптак, професорка Пољопривредне школе „Јосиф Панчић”, и Јасмина Милановић, учитељица у ОШ „Мирослав Мика Антић”.

Од прве књиге коју је прочитала са жаром  – Мике Антића и његовог „Гаравог сокака“, преко Десанке Максимовић и њене збирке „Немој ми прићи“, до безброј, других различитих песника, Светлана је градила свој стил, записивала, сазревала у животу и у песмама.

Дуго сам била стидљива и требало ми је времена да спознам да писање јесте мој дар. Када човек спозна себе суштински, онда то све иде лако. Искуства, рађање, пут сазревања, то је све допринело да ове песме буду овакве какве јесу – искрене и преплављене емоцијама“, објаашњава Светлана Јагодић.

Инспиришу је љубав, живот, деца, жене, а права лавина инспирације потекла је када је родила друго дете Машу, 2015. године.

Од њених шест месеци до годину дана, имала сам невероватну инспирацију и креативност. Зато волим да кажем да су ми деца покретачи јер од њих учим и дају ми посебну енергије“, каже наша саговорница.

Спонтано као што су настајале песме, родила се идеја и за разоткривањем – објављивањем збирке песама. Охрабрење је добила од блиских људи, пријатеља и породице, а посебну подршку имала је од једанаестогодишње ћерке Саре, која је украсила корице књиге.

Шездесетак песама подељено је у три велика циклуса: Буђење, Охрабрење и Разоткривање. У фокусу свих су жене.

Све песме су инспирисане личним искустивма, или искуствима жена. Нису то жене само из мог окружења, него уопште током одрастања кроз цео мој живот. Књига је посвећена женама које су нажалост у већини случајева невидљиве, зато се књига тако и зове. Да ли су невидљиве партнерима или породици, или на послу. Свакој се жени некад догодило да та њена суштина није дошла на одобравање или да је људи нису препознали. То је порука за све људе да се пробуде, да схвате лепоту жене, а за жене да схвате своју вредност“, истиче Цеца Јагодић и додаје да је женама данас потребно да буду похваљене, али и да саме себи честитају на успеху.

Планова за наредну збирку има као и песама, а постоји и идеја да чак буде написана из угла мушкарца, односно у мушком лицу.

Светлана Јагодић

Оставите коментар

PANpress
%d bloggers like this: