Фестивал Ethno.com по седамнаести пут у Панчеву

Биља Крстић и Бистрик Оркестар у пуном саставу пред панчевачком публиком

Мало новца, скроман програм

Седамнаести пут заредом у Културном центру Панчево, 27. и 28. септембра, биће одржана међународни фестивал Ethno.com. Током два дана наступиће два домаћа и једнан интернационални састав. На свечаном отварању фестивала, у петак 27. септембра у 20 сати, у дворани Културног центра Панчева, наступиће Биља Крстић и Бистрик Оркестар, један од најпризнатијих представника српске world music сцене у свету.

Биља Крстић је на конференцији за новинаре поводом фестивала, рекла да ће састав извести познате песме, али и представити нумере са последњег албума „Свод“ (2017), који је издала лондонска издавачка кућа „Arc Music“. Она је додала да ће Панчевци и Панчевке имати привилегију јер ће Бистрик наступити у пуном саставу, што је последњих година реткост.

Она је рекла да оркестар Бистрик увелико спрема нови албум, који ће изаћи крајем следеће године, уочи обележавања двадесетогодишњице постојања. Нагласила је да ће на новом албуму бити нумере бити искључиво варошке и градске песме с краја 19. и 20. века, које су, према њеним речима најмање обрађиване међу нашим уметницима.

Биља Крстић и Бистрик оркестар, који спадају у ред најпризнатијих представника српске wорлд мусиц сцене у свету, нуде другачији музички портрет српског простора. Снимили су пет албума: „Бистрик“ (2001), „Записи“ (2003), „Тарпош“ (2007), „Извориште“ (2012) и „Свод“ (2017). Трећи албум „Тарпош“ добио је одличне критике и признања најпрестижнијих светских магазина који се баве овом врстом музике. Њихов албум „Свод“ објавила је лондонска издавачка кућа „Арц Мусиц“ 2017. године, а спот за песму „Димитријо, сине Митре“ (албум „Свод“) освојио је награду 2018. године, у категорији етно, на фестивалу посвећеном регионалним музичким спотовима „МТС Висион“.

Другог фестивалског дана, у суботу 28. септембра у 20 сати, на Сцени КЦП-а, наступиће дуо РиКаТаКа из Србије, а истог дана у 21 сати, дуо који чине Алмир Мешковић (БиХ) и Даниел Лазар (Србија). Улаз на све програме је бесплатан.

Програм „РиКаТаКа“ изводе Марко Дињашки, Ана Врбашки, а редитељка је Вишња Обрадовић. Њихов наступ представља традиционалну музику из Србије и осталих земаља Балкана у новим аранжманима, изведену кроз спој телесних перкусија и певања, и представља културну баштину овог поднебља на непосредан, узбудљив и несвакидашњи начин. Песме из Србије, Македоније, Црне Горе, Босне, Бугарске, Румуније, као и песме националних мањина кроз мелодије, ритмове, али и текстове описују карактеристичан свет и културу коју делимо, не само географски него и емотивно и историјски, живећи на трусном подручју у сталним превирањима.

Алмир (БиХ – хармоника) и Даниел (Србија – виолина) са својим разноврсним музичким талентима и способностима чине врло посебан дуо. Обојица имају сличан развојни пут, почевши од класичног музичког образовања, током школовања заволели су и савладали и традиционалну народну музику. Заједничко музичко путовање започели су на мастер студијама на Краљевској музичкој академији у Ослу крајем 2012. године, и од тог момента почињу да истражују и граде лични музички израз. Одмах су увидели да је њихово позамашно знање из области традиционалне музике Босне, Србије и Румуније, као и виртуозитет, техничке и музичке предиспозиције класичне музике, а с друге стране слобода импровизације, али и новостечено познавање скандинавске музичке традиције, карта на коју су морали да одиграју.

Ethno.com фестивал је покренут 2003. године, са идејом истраживања и презентовања ауторских визија традиционалне музике наших најзначајнијих музичара, али и промовисања уметника посвећених извођењу народне музике у њеном аутохтоном облику. Од 2013. године ова манифестација прави заокрет у програмском концепту ка савременим струјањима на wорлд мусиц сцени. Циљ фестивала је да кроз концерте, радионице, резиденције уметника и научно-образовни програм представи музику из целог света са примарним фокусом на стиловима Балкана, Блиског Истока, Африке и Азије, као и оним насталим на наслеђу европских народа. Фестивал жели да буде отворен и сензибилан на културне и уметничке различитости у сталној тензији између традиције и иновације. Уметнички директор фестивала је виолиниста Филип Крумес.

Ове године због недостатка новца, програм је скроман. Покровитељ је Град Панчево, а мали део средстава обезбедило је и Министарство културе и информаисања.

Идеја има пуно, и волели бисмо много састава да доведемо, али смо лимитирни износима„, закључио је Слободан Танасијевић, музички уредник у Културном центру Панчево. 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress