Представа Милене Богавац на Freedom Art Festivalu

Активизам и антифашизам – теме које се прећуткују и заборављају

У складу са овогодишњим слоганом Freedom Art Festivala „Слобода је у теби“, у петак 24.августа, одржана је представа „Смрт фашизму! О Рибарима и Слободи“, на летњој позорници Дома омладине.

За концепт, режију и драматургију заслужна је Милена Богавац, а коаутори и глумци су Ђорђе Живадиновић Гргур, Нина Нешковић, Страхиња Блажић, Сунчица Милановић и Никола Живановић.

Представа има за циљ да кроз уметничко изражавање скрене пажњу на ствари о којима нико више не прича, које се намерно прећуткују  и на крају, заборављају.

Кроз комад се упознајемо са породицом Рибар, фокус је усмерен ка Иви Лоли Рибару, народном хероју. Имао је брата Јурицу, који је делио Лолина политичка уверења и идеје. Отац, Иван Рибар, био је југословенски политичар, адвокат и члан Демократске странке и склон идејама „грађанске левице“. Оба брата су учествовала у Народно ослободилачкој борби, а погинули су у размаку од два месеца.  Лола је остао упамћен по љубавној вези са Слободом Трајковић, студенткињом хемије и пијанисткињом. Љубав је прекинута ратом и убиством њене породице 9. маја 1942.

Представа је настала из вишемесечног истраживања тема које су везане за антифашизам и активизам младих. Ово није само биографска представа о младом хероју, већ се и издваја слика друштва какво је данас.

О РЕФЛЕКТОР ТЕАТРУ

Рефлектор театар је независна, омладинска продукција, израсла из позоришног програма  организације Е8. Под овим именом раде од јануара 2017. године, али су присутни на позоришној сцени од 2012. У фокусу њиховог рада  су пре свега млади са којима преиспитују друштвено релевантне теме. Њихове представе се изводе на различитим местима, у различитим просторима. Едукативног су карактера, где се комбинује уметност и активизам.

Мина Делић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: