Деца цртала са нашим познатим илустратором

Прва школа карикатуре у Грачаници са Николом Драгашем

Наш познати карикатуриста и илустратор Никола Драгаш, из Панчева, реализовао је школу карикатуре на Косову и Метохији. Тродневна школа карикатуре одржана је од 8. до 10. маја, у просторијама читаонице „Даринка Јеврић“, у Грачаници.

Двадесетак полазника имало је прилику да се упозна са појмом, улогом и суштином карикатуре и илустрације. На првом часу рађена је вежба креативног размишљања, где су од одређених појмова имали задатак да направе готове цртеже. Па је од листа настао јеж, од дрвета пудлица, од јабуке Вијетнамац.

На другом часу деца су радила портрет-карикатуру, где су портретисали познате и знамените личности. Трећи дан био је посвећен „гег“ карикатури или карикатури ситуације. Свако дете је дало максимум и показала да њихова машта далеко досеже, кажу организатори. Никола Драгаш посетио је ученике у школама у Старом Грацку, Ораховцу и Призренску богословију где је ученицима одржао краћа предавања.

Изложба радова „Прве школе карикатуре“ одржана је у петак 11. маја. На изложби су говорили академска сликарка Маја Тодић, карикатуриста и илустратор Никола Драгаш и дечији песник Милутин Ђуричковић, који је прочитао неколико својих песама. Полазници школе су добили дипломе за успешно завршену школу карикатуре, а награду за најуспешнију карикатуру добила је Теодора С. Димитријевић.

Оставите коментар

PANpress